derfor snorker du

Derfor snorker du!

Snorke og søvnapnø

Vækker du ofte dig selv og andre med din snorke og er det begyndt at genere din partner eler familie? Så er det måske ved at være tid til at finde en løsning på problemet.  

Måden mennesker snorker på kan være meget forskellig, for nogens vedkommende kan det blot dreje sig om afdæmpede lyde, der stopper når man vender kroppen – for andre kan det være en voldsomt ulidelig støj som gør det umuligt at dele seng. 

De fleste tænker at lidt snorke er harmløst, men virkeligheden er at det kan medføre en forringelse af nattesøvnen og dermed  have en lang række negative konsekvenser for helbredet.

Den gode nyhed er at der heldigvis findes en række gode løsninger, som kan løse problemet for de fleste. Så hvis du er træt af at snorke og gerne vil finde en varig løsning på din snorken, så kan du læse videre om hvordan vi i BMS Orto, løser dit snorke problem med vores soveskinne. Dem producerer vi flere af, hver uge. Se hvordan de ser ud hér.

Hvorfor snorker vi?

Når du sover afslappes musklerne i svælget, hvilket betyder at der bliver mindre plads til at trække luft.

Det betyder at du kommer til at trække vejret hurtigere, for at få den samme mængde luft ned i den snævre passage. Og så begynder svælget at vibrere, og det er disse vibrationer, der giver snorkelyden.

Du kan sammenligne det med at suge luft op igennem et sugerør. Suger du stille og roligt i lange dybe drag, går det fint. Men begynder du at suge i korte, hårde stød trækker røret sig sammen og lukker for luftpassagen.

I nogle tilfælde er svælget nedsat ekstra meget, og så kan vejrtrækningen stoppe helt i perioder. Det kender vi som søvnapnø. Søvnapnø kan bedst beskrives som gentagne kvælningsanfald, mens man sover. Det betyder at her ender med at suge svælget sammen, hvilket fører til at man ikke kan trække vejret. Når iltprocenten i blodet falder drastisk, vækkes hjernen og det udløser et stort snork, fordi man forsøger at få luft igen snork for igen. De fleste opdager ikke at de vågner at den voldsomme snorkelyd, men effekten af denne cyklus er at man ender med en voldsomt forringet søvnkvalitet. 

5 Sundhedsrisici ved snorke og søvnapnø

Dårlig søvn kan, som følge af at snorke og søvapnø, kan have en række skadelige virkninger på dit helbred. Her vælger vi at fokusere på de 11 mest kendte sundhedsrisic ved snorken:

  •  Slagtilfælde:

En analyse af sundhedsdata fra et søvnstudie viste, at intensiteten af snorken var relateret til risikoen for carotis -åreforkalkning – indsnævring af arterierne i nakken på grund af fedtaflejringer kaldet plaque – og som følge heraf slagtilfælde. Kort sagt, jo højere og længere du snorker hver nat, jo større er din langsigtede risiko for et slagtilfælde. Beskyt dig selv ved at få hjælp til snorken, især hvis du oplever søvnighed i dagtimerne, hvis din ægtefælle siger, at din vejrtrækning stopper i din søvn (begge tegn på søvnapnø), eller hvis du har andre sundhedsmæssige bekymringer, såsom forhøjet blodtryk.

  • Hjerte sygdom:

“Vi ved, at søvnapnø er forbundet med kardiovaskulære problemer, såsom forhøjet blodtryk og kranspulsår, hvilket i sidste ende kan føre til mulige hjerteanfald,” siger Dr. Doghramji. Faktisk tyder data på, at mennesker med søvnapnø er dobbelt så tilbøjelige til at få både ikke -dødelige hjertesygdomme og dødelige hjerteanfald. Behandlingen af denne søvnforstyrrelse er effektiv: Kliniske undersøgelser har også vist, at behandling af søvnapnø med kontinuerligt positivt luftvejstryk (CPAP) reducerer din hjertesygdomsrisiko for mennesker uden søvnapnø.

  • Arytmier:

Personer med langvarig snorken eller søvnapnø risikerer at udvikle en uregelmæssig hjerterytme eller arytmi. Forskere har fundet ud af, at mennesker med søvnapnø er mere tilbøjelige til at få episoder med atrieflimren, den mest almindelige type arytmi, end mennesker uden det eller mennesker, hvis apnø behandles med CPAP. Apnø kan påvirke hjertets ledende system, siger Doghramji. Eller det kan være mere almindeligt, fordi obstruktiv søvnapnø ser ud til at forstørre venstre atrium over en lang periode.

  • Psykiske problemer:

Søvnapnø kan påvirke dit mentale velbefindende og føre til problemer fra grinethed fra mangel på søvn til alvorlig depression, siger Doghramji. Faktisk er forbindelsen mellem søvnapnø, snorken og depression veletableret. En nylig undersøgelse af 74 snorker viste, at jo mere søvnighed i dagtimerne rapporterer, desto større er deres chancer for også at have mild depression eller angstsymptomer. Forskere afvikler stadig dette forhold, men behandling af søvnapnø lader til at lette depression.

  • Overvægt:

Halvdelen af overvægtige har også søvnapnø, siger Doghramji. Dette skyldes dels den ekstra vægt, der samler sig om halsen, hvilket gør det sværere at holde vejret om natten. Den gode nyhed er, at vægttab forbedrer symptomer relateret til søvnforstyrrelser. Hvis du er overvægtig, og din ægtefælle eller andre familiemedlemmer driller dig om snorken, skal du tale med din læge om henvisning til en søvnspecialist. Uanset om din snorken er let og dejlig eller orkestral, får behandlingen dig (og din familie) tilbage til at sove.

 

Hvad kan man gøre for at holde op med at snorke?

Snorken og søvnapnø behandles forskelligt. Ved søvnapnø er det vigtigt at du kontakter din læge, som kan stille diagnosen og anbefale den rette behandling. Her vil vi gennemgå hvad man kan gøre for at komme af med snorken.

Gode råd mod snorken:

  • Undgå så vidt muligt at sove på ryggen. Én af årsagerne til at mange snorker er at de sover på ryggen og når man gør det, glider tungen ned i svælget. En nem “gør det selv” løsning til dette er at man syr en tennisbold på den t-shirt man sover i, hvillket vil gør at man automatisk vil vende sig til en anden side end ryggen når man sover. Dette trick fungerer hvis man for det meste snorker når man ligger på ryggen. På den måde kan man træne sig til at sove i en ny stilling. 
  • Vægttab. Undersøgelser viser at der er en stærk korrelation mellem snorken og overvægt, da cirka halvdelen af alle overvægtige snorker. Der kan det tit løse snorkeproblemet, hvis man taber sig.
  • Brug en soveskinne. En soveskinne er en let og aftagelig skinne, som uden kirurgiske indgreb eller brug af ilt-apparat behandler snorken og afhjælper symptomer såsom træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær forårsaget af snorken. Du kan se et eksempel på en soveskinne fra bms-orto her.