Hvorfor får man skæve tænder?

Skæve tænder

Mange mennesker går igennem livet med skæve tænder uden at tænke over det eller føle sig påvirket af det i dagligdagen. Men skæve tænder kan, for nogle, føre til kæbeproblemer.

Årsager til skæve tænder

Arvelighed er en af årsagerne til skæve tænder, men de kan også opstå pga. en række andre faktorer såsom manglende plads, pga. for mange tænder eller en for lille kæbe. Derudover kan følgende faktorer også føre til skæve tænder: Manglende tænder, at tænderne ligger forkert, eller er blevet vendt “forkert” i kæben, anvendelse af sut, dårlige vaner med sutter, misdannede tænder, misdannede kæber eller sygdom i kæberne.

Fordele ved at have lige tænder

Når dine tænder er justeret, har de en tendens til at rumme færre bakterier, fordi de er lettere for dig at rengøre. Bedre mundhygiejne vil mindske din risiko for tandforfald, periodontal sygdom, og dit tandkød understøtter måske dine tænder bedre, når de ikke også overlapper hinanden. Du kan også have en reduceret risiko for, brud eller slidte tænder, når de passer korrekt sammen. Du kan endda opleve mindre stress på din kæbe fra forkert justerede tænder.

Hvordan fikser man skæve tænder?

Dine knogler har to slags celler, der gør alt for at ombygge dit skelet efter behov. Osteoklaster nedbryder gamle knogler og afleverer dem i din blodbane (resorption), og osteoblaster bygger din knogle, hvor den skal forstærkes (ossifikation). Børn opretter eksempelvis hurtigere knoglerne, og processen bremses, når du bliver ældre. Ifølge Wheeless ‘Textbook of Orthopedics”, bliver næsten 100% af skeletet udskiftet i løbet af det første leveår. Som voksen ombygger man sine knogler, med en hastighed på omkring 10% om året.

Når ortodontister justerer dine tænder med følgende enheder, er resorption og ossifikation det, der muliggør bevægelsen og styrkelsen af dine tænder i en ny position.

  • Bøjler

Du kender sikkert tråde, metalbeslag og gummibånd, der udgør traditionel ortodontisk hardware. Denne mulighed er stadig et populært valg til at rette tænder, fordi de virker. Men deres æstetik, det faktum, at de gør øvelse af god mundhygiejne mere kompliceret og har brug for at gå til tandregulering hver sjette uge for justeringer, har mange mennesker valgt klare redskaber.

  • Retainer

Hvis dine tænder kun er lidt skæve på grund af mindre overfyldning, kan du muligvis få tænderne justeret ved hjælp af en retainer. Retainere bruges normalt til at opretholde tændernes justering, når du har bøjler, men til små justeringer kan en retainer muligvis udføre tricket.

  • Palatel ekspander / Ganeudvidelser

Hvis dit barns mund er for lille til deres fremtidige voksne tænder, kan deres ortodontist indsætte en palatal ekspander for at udvide buen på deres øvre tænder. Ekspandøren fastgøres til dit barns øvre kindtænder ved hjælp af tandcement. Over tid vil ortodontisten bruge en særlig nøgle under besøg, der lægger et gradvist pres på overkæbens venstre og højre halvdel. Dette får ekstra knogle til at vokse mellem de to halvdele af kæben, hvilket øger bredden på dit barns mund, så deres tænder kan skifte til den rigtige position. Ekspandere er for det meste usynlige, men dit barn kan opleve mildt ubehag hver gang deres ekspander justeres.

  • Alligner / Skinne

Aligners er diskrete, aftagelige alternativer til metalbøjler. Når du får disse specialfremstillede, klare plastskinner, får du nok skinner som kan bruges i flere måneder, og du skifter dem ud med jævne mellemrum for at hjælpe med at flytte tænderne i den rigtige position. Hvert sæt af aligners bæres normalt i 1-3 uger. Hele serien af aligners kan tage op til ni måneder eller længere, afhængigt af den nødvendige justering.

Der er en lang række af berømte og meget succesrige mennesker, der betragtes som smukke eller excentriske, til trods for deres skæve tænder. Men selvom du kan lide den unikke æstetik, der følger med dine skæve tænder, er det vigtigt at bemærke, at de kan forårsage problemer for din mundhygiejne. Tal med din tandlæge, som kan hjælpe dig med at afgøre, om nogen af ovenstående muligheder er det rigtige for dig. Uanset hvad du beslutter dig for, håber vi, at det får dig til at smile.